ЗМІ про нас

Група компаній "Глобино" увійшла в Топ-200 найбільших підприємств України

14 листопада 2014

Основні фактори, що впливають на українську економіку в 2014 році, очевидні. Це обвал гривні, анексія Криму, військові дії на Донбасі, різке згортання торговельних відносин з Росією, політичні зміни в самій Україні.

Всі вони проявилися в першому півріччі нинішнього року. Саме тому при підготовці чергового рейтингу найбільших приватних компаній країни Forbes відійшов від традиційного аналізу фінансових результатів за рік. Адже навіть надвисока виручка підприємства в 2013-м - це вже історія: занадто багато чого змінилося за останні 10 місяців.

Набагато цікавіше проаналізувати, що відбувається з компаніями в кризовий період, які заходи для виживання приймають їх власники, які галузі виявляються найбільш життєздатними в нових жорстких умовах.

Forbes використовував найостанніші дані і склав рейтинг за підсумками першого півріччя 2014 року. А в описі підприємств, що увійшли до топ-200, присутній і більш свіжа інформація.

Загальна виручка 200 найбільших компаній за перше півріччя 2014-го перевищила 630 млрд гривень. Це на 12,2% більше аналогічного показника минулого року, але зростання обумовлене, перш за все, девальвацією гривні. Трохи більше половини учасників рейтингу - 103 компанії - показали прибуток, 84 зафіксували збиток, за рештою 13 даних немає.

Війна на сході країни і викликаний нею економічна криза вдарили по всіх секторах економіки без винятку. За оцінкою ЄБРР, ВВП України за підсумками 2014 впаде мінімум на 9%.

Ослаблення національної валюти мало відіграти на руку експортерам. Однак цей ефект проявився далеко не у всіх галузях через вплив інших факторів.

Однією з найбільш постраждалих виявилася металургія - традиційний експортер №1. В зоні АТО знаходяться Алчевський металургійний комбінат, що входить в корпорацію ІСД (потужність до 4,2 млн т сталі на рік), «Донецьксталь» (1 млн т), Єнакіївський металургійний завод (2,9 млн т), що належить «Метінвесту». Підприємства працюють із перебоями, а напружена ситуація в Маріуполі створює загрозу ще для двох комбінатів - ММК імені Ілліча і «Азовсталі» загальною потужністю 10 млн т сталі на рік (обидва входять в «Метінвест»). «Україна може втратити близько 60% металургійних потужностей», - каже керівник аналітичного департаменту інвесткомпанії АРТА Вадим Янковський. За підсумками перших восьми місяців року виробництво сталі (без урахування напівфабрикатів) в Україні впало на 21%, до 8,7 млн т, прокату - на 15%, до 10,5 млн т. Проте в рейтингу Forbes металургія виявилася найприбутковішою галуззю. За перше півріччя 2014 сукупна виручка метпідприємств перевищила 168 млрд гривень. І в десятці компаній, що показали за підсумками рейтингу максимальний приріст доходу, чотири металургійних.

Не менш постраждала і хімічна промисловість - традиційний експортер №2. У виробників азотних добрив 70-75% витрат припадає на газ. Його Україна перестала імпортувати з початку літа. Найбільш збитковим в рейтингу опинився «Остхем Україна» Дмитра Фірташа. За підсумками шести місяців 2014 чистий збиток компанії перевищив 12 млрд гривень. Знаходяться в зоні бойових дій «Стирол» і «Сєвєродонецьке об'єднання Азот» зупинені, а це 30% потужностей азотного напрямки. Всього ж за підсумками січня-серпня випуск аміаку в Україні обвалився на 40%, карбаміду - на 36%. Ситуація лише погіршиться, якщо в осінньо-зимовий період буде обмежено споживання газу: заборона на використання промисловістю цієї сировини, що знаходиться в підземних газових сховищах, вже введений. Інше підприємство Фірташа - «Кримський титан» - непогано пережило перше півріччя 2014-го: у нього не виникало проблем з поставками ні технічної води, ні сировини. Але в другому півріччі поставки ведуться з перебоями, і підприємство знаходиться під загрозою зупинки.

Дісталося і енергетиці. У Донецькій і Луганській областях зосереджено більше 80% видобутку вугілля в Україні. В зоні АТО зупинена робота більше половини шахт, крім того, порушена логістика відвантаження вугілля споживачам: зруйновані залізничні колії, сепаратисти блокують частину вуглевидобувних підприємств. Серед компаній, що показали найбільше падіння виручки, - «МАКО Холдинг» Олександра Януковича, чий бізнес був тісно пов'язаний з торгівлею вугіллям, і «Регіональна газова компанія», керуюча облгазами Дмитра Фірташа.

Найкраще в сформованих умовах почуваються компанії, у яких собівартість формується в основному в гривнях, а виручка - в доларах. Це насамперед аграрії та переробники, орієнтовані на зовнішні ринки, наприклад, виробники соняшникової олії. Недарма в десятку компаній з максимальним зростанням виручки потрапили три представника АПК.

Непогано, незважаючи на падіння купівельної спроможності населення, почуваються харчовики, обслуговуючі внутрішній ринок, наприклад м'ясопереробники. Представники продовольчого рітейлу також увійшли в десятку чемпіонів по росту доходу.

Гірше довелося орієнтованим на російський ринок виробникам молочної та кондитерської продукції, а також алкоголю. Зокрема, Москва в середині жовтня ввела ембарго на ввезення всієї української «молочки» - від сирів до сухого молока.

З тієї ж «російської» причини страждають багато машинобудівники, наприклад, Крюківський вагонобудівний завод. За виробниками автомобілів вдарив зростання курсу долара: у них в собівартості велика валютна складова.

У рейтингу 43 новачка - представника самих різних галузей і напрямків. Найбільш успішним з них досить несподівано виявилося «Донбасенерго» Ігоря Гуменюка. Підприємство виробляє 4,6% всієї електроенергії в Україні, виручка за підсумками першого півріччя перевищила 2,5 млрд гривень. Бізнесмен навіть знайшов гроші на реконструкцію постраждалої в ході боїв Слов'янської ТЕС.

Джерело